architect mam

Razgovor arhitekte i klijenta je jedan od najintimnijih dijaloga koji možete imati.
Govoreći o uređenju enterijera, pričaćemo o vašim snovima.

NEWSLETTER

Prijavite se na newsletter i dobijaćete besplatne savete.

Ponedeljak - Petak 09:00 - 17:00

Top
Image Alt

ARCHITECT MAM

  |  Enterijer   |  SOBA KOJA RASTE SA DETETOM PAMETNO SE PLANIRA

Pametno planiranje je samo strpljenje i poverenje u proces. Ja sam za to da se svaki detalj isplanira i predvidi na početku, pa iako se odmah ne nabavi, zna se njegovo mesto, položaj i namena.

Kako pametno projektovati? Tako što unapred sednemo i razmislimo kakav nam je životni stil i šta su neki generalni planovi za budućnost. Isti obrazac možemo primeniti na dom kao celinu ili sobu kao deo celine. Ako imamo tri sobe, kada smo sami treba nam samo jedna, ostale dve mogu da budu za goste, kancelariju ili garderober (često i magacin :D). Ali ako imamo u planu da se naša porodica poveća, znamo da će se te dve sobe koristiti kao dečije, pa ćemo pri renoviranju predvideti adekvatne veličine i nameštaj koji daje funkcionalan raspored u obe varijante korišćenja. Kancelarija ili garderober zahtevaju nameštaj koji je većeg gabarita, pa ga tako treba uklopiti sa veličinom sobe, ali i mogućim budućim novim organizacijama. Npr, ako je jedna soba garderober, napravite ga iz delova, tako da u budućnosti deo garderobera možete preneti u drugu sobu. Ako kupujete sto za kancelariju, dimenzije prilagodite potencijalnoj sobi koju će koristiti vaš školarac za koju godinu. Naravno da uvek možete sve prodati i kupiti novo, ali je ideja da pravimo funkcionalan prostor koji će da služi, a ne da oduzima.

Isto tako, u organizaciji dečije sobe, ormar za bebe vam možda u početku neće trebati u smislu veličine, ali bebci brzo rastu, tako da će se i njihova garderoba i dodaci uvećavati u svakom smislu. Zato, odmah predvidite veći ormar, brzo i lako će se napuniti, verujte. Mi smo npr na početku odlagali neke naše stvari, ali se ubrzo raščistilo stanje i malci su potpuno preuzeli prostor.

Zašto ne kupovati sve aparate, gadgete, pomagala i odmagala? Pored onog da deci to često više odmaže nego pomaže, još jedan razlog je to što sve to treba negde smestiti. Deca to brzo prerastu i onda je problem gde odložiti stvari koje nam (trenutno) više ne služe. Zato bi trebalo kupovati univerzalne komade nameštaja, koji će služiti i prilagoditi se i bebi i tinejdžeru. Ja bih to odrastanje i razvoj sobe nekako podelila na 2 faze:
urediti sobu za bebu;
urediti sobu za decu koja se kasnije transformiše u sobu za tinejdžera.

Kako?
Soba za bebu je često u okviru roditeljske, pa je tu potrebno u roditeljskoj sobi napraviti prostor za krevetac i neko odlaganje. Krevetac može da bude i onaj koji će “rasti sa detetom”, a komoda pored odlaganja može služiti i za presvlačenje. Bebac nakon 1– 2. godine (zavisi od bebe), može da pređe u posebnu sobu uređenu baš za njega. Ta soba će imati krevet koji može da koristi i starije dete, ormar koji se prilagođava i jednom i drugom uzrastu. Police takođe, kao i prazan prostor za igru. Jedino bi sto i stolice trebalo da imaju visinu potpuno prilagođenu uzrastu, ali danas se i to rešava dizajnom nameštaja po meri i raznim mehanizmima. Birajte nameštaj neutralnijih boja, tako da lako zidove, tepihe i dekoraciju možete urediti prema afinitetu deteta, pa i trendovima, dok će veliki komadi ostati neutralni i prilagodljivi. Suština je da, prateći zone iz principa projektovanja po Montessori metodi, lako se može organizovati raspored i nameštaj za svaki uzrast deteta. Njihove interesovanja su možda na izgled drugačija, ali suština je podela prostora prema zonama koje zadovoljavaju osnovne potrebe, a to je kod sve dece, pa i ljudi, isto.

Da sumiram ključne stvari:
razmislite kakav vam je životni stil i koji su generalni planovi za budućnost;
pri renoviranju, rekonstrukciji ili uređenju, predvideti raspored i veličinu nameštaja za različite varijante korišćenja prostora;
investirajte u nameštaj neutralnih boja i dizajna;
birajte multifunkcionalan nameštaj;
transformaciju postignite detaljima ili bojom;
uključite decu u proces, jer je to njihova mala oaza u kojoj će oni provoditi najviše vremena.

Ako sledite ove savete za dizajn sobe koja raste zajedno sa vašim detetom, u tom procesu možete da uštedite mnogo vremena, novca i frustracija. Ali, najbitnije od svega je poštovati jedinstvenu ličnost svog deteta, čak i ako je malo i nema još uvek formiran stav prema svemu. Sigurno ima jednu igračku ili knjigu koju voli više od druge. To je dovoljno za dobar početak dizajn procesa.

Dakle, planirajte pametno i za budućnost.

Dodaj komentar